“Meid, helemaal alleen? Weet je dat wel zeker?”
“Wat dapper, zeg, dat je dat durft!”
“Is dat niet onveilig?”
Een greep uit de opmerkingen die ik nog wel eens hoor als ik alleen op reis ga. Voornamelijk van mensen die dus zelf nooit een lange reis gemaakt hebben. Veel mensen denken dat je – zeker als vrouw – overal ter wereld een flink risico loopt om door vreemde vogels in steegjes te worden getrokken en in stukjes gehakt. Hoe reëel is die gedachte dat je als vrouw alleen gevaar loopt en hoe kun je mogelijke risico’s beperken?
1: Weet waar je heen gaat
Hoe veilig is het om alleen te reizen? Dat is per land verschillend. Het maakt nogal uit of je naar Zuid-Afrika gaat, Egypte of dat je door Thailand reist. Stap één is dus altijd weten waar je heen gaat. Onderzoek vooraf hoe het huidige politieke klimaat is, hoe de cultuur in elkaar zit en lees blogs van reizigers die er geweest zijn en hun ervaringen graag met je delen. Neem eventueel contact op met reisorganisaties in het land zelf of de ambassade voor meer informatie. Geloof niet zomaar alles wat mensen zeggen die je tegenkomt, maar neem het ter harte en ga zelf op onderzoek.
2: Gebruik altijd je gezond verstand
Het ’s avonds laat alleen door de verlaten straten drentelen? Dat doe je ook niet in je eigen land als je eigen leven je lief is. Kwestie van gezond verstand. Zo stap je ook thuis nooit zomaar in iemands auto die ‘je wel even een lift aanbiedt’. Dat soort dingen doe je dus ook niet op reis. Logisch, toch?
3: Reserveer altijd een hotel op de eerste dag dat je aankomt
Vertraging met je vliegtuig, ontbrekende bagage en een lijf dat niets anders wil dan slapen. Ja, zo is de aankomst in een ander land nog wel eens. Avontuur, daar houden we natuurlijk van. Maar voor de eerste nacht is het wel zo prettig om een hotelreservering te hebben, zodat je altijd een adres hebt om meteen veilig naartoe te gaan (en waar je mogelijke bagage naar kan worden gestuurd. Trust me, dat is handig). Zorg bovendien ervoor dat je zeker weet of het hotel ook nog laat geopend is.
4: Neem een erkende vervoerder naar je plek der bestemming
Zeker als je nog onbekend bent in een land, is het wel slim om op safe te spelen. Doorgaans als je in een nieuw land komt, wees dan vooral niet gierig en kies voor een taxi of busbedrijf die je vanaf het vliegveld naar je hostel of guesthouse brengen. Ga vooraf na wat de afstand tot het centrum en je hotel is, zodat je ongeveer weet hoe lang je erover doet (afhankelijk van verkeer) en hoe duur je rit is.
5: Laat zien dat je weet wat je doet
Een ferme tred, een zelfverzekerde blik en een rechte rug helpen je al een heel eind op weg. Onzekerheid is iets wat je niet te veel wil laten zien. Voorkom dus dat je te veel op een onwetende toerist lijkt en zet mogelijke tips uit je Lonely Planet gewoon in je telefoon.
6: Een leugentje om bestwil
Liegen mag je best een beetje als je reist. Als een vreemde je uit het niets vraagt waar je heen gaat (en geloof me, er zijn er zat die dat zomaar vragen), negeer je ze sowieso. Ben je in gesprek met iemand en ken je ze niet of nauwelijks, dan hoef je hen niet eerlijk te zeggen waar je heen gaat of dat je alleen bent. Het is prima om te zeggen dat je een vriend treft bij het museum, ook als dat niet waar is.
7: Draag geen dure sieraden
Eksterogen zien die dure armband, horloge of oorbellen al op afstand. Is je oorlel je dierbaar? Draag goedkope oorbellen of draag simpelweg niks. Je bent op reis, niet op een modeshow.
8: Money money money
Ja, je hebt cash nodig. Maar vooral niet te veel. Je kunt altijd nog extra geld pinnen. Onderzoek vooraf hoeveel pinautomaten er te vinden zijn en welke valuta in het land geld. Betaal desnoods je hotelovernachtingen met je credit card.
9: Je paspoort: keep it safe!
Je paspoort is – samen met geld – het belangrijkste wat je bij je hebt. Nee, tijdens een uitje hoef je ‘m niet mee te nemen. Zo beperk je het risico dat je ‘m verliest. Berg je paspoort op in een kluis en zorg altijd dat je een digitale kopie op je telefoon hebt (pdf of foto), zodat je je gegevens altijd bewaard hebt. Maak eventueel kopieën en bewaar die op een andere plek.
10: Haal een lokale simkaart
Contact houden met het thuisfront is een stuk makkelijker als je een lokale simkaart met databundel hebt, zodat je altijd en overal – mits het netwerk het toelaat – kunt laten weten waar je bent. Daarnaast kun je zo op elk moment Google Maps erbij pakken om je locatie te bepalen en kun je makkelijker opzoeken waar je graag heen wilt. Nogmaals, dit loopt niet altijd vlekkeloos, omdat de dekking van het netwerk in sommige landen onvoldoende en onbetrouwbaar is, maar beter iets dan niets.
En verder? Vooral genieten. Alleen reizen bestaat namelijk eigenlijk niet. Je komt overal toffe mensen tegen met wie je een dag of wat optrekt en misschien zelfs vrienden voor het leven maakt. Zo zal ik nooit vergeten dat mijn new American friend mij redde op het vliegveld van Phuket toen ik mijn vlucht verkeerd had geboekt en een slaapplaats zocht, was mijn tijd in Chiang Mai onvergetelijk dankzij mijn Duits-Iraanse vriendinnetje en belandde ik spontaan in Johannesburg na een te gekke ontmoeting met een Zuid-Afrikaan in Vietnam. It’s all about the adventure… go for it!